25-10-08

De Tien Gheboden, Mechelen

Een doordeweekse dag in Mechelen. Het regent, de lucht is grijs, het leven lijkt even eerder aan de triestige kant en ik heb besloten om weer eens te experimenteren. Alle leuk uitziende restaurants blijken geen dagschotel te doen en ik blijf staan voor de wat sombere, sjofele gevel van een café op de Wollemarkt. De dagschotel zegt stoemp met chipolata, de ramen zijn donker, alles ziet er triest uit en ik wandel door. Drie restaurants verder, géén dagschotel, en ik verman me. De afspraak was "het eerste bordje met dagschotel" ! Op het bord op de stoep staat "gezellig haardvuur achterin" en "Vlaamse Specialiteiten". Springen, dan maar !

Er zijn van die mensen die je op één seconde het gevoel kunnen geven dat je thuiskomt. "Is het om te eten ? Kom dan maar vanachter, het is daar gezelliger." waren de eerste woorden die een, niet overdreven, echt wel beeldschone dame me toevertrouwde.  Achteraan in het eetcafé, wreed gezellig ingericht, brandde een houtvuur, precies wat een mens op zo'n druilerige dag nodig had. De dagschotel is bloemkoolsoep, gevolgd door stoemp van spinazie met chipolata. Ik neem een glas wijn (een Zuid-Afrikaan, denk ik) en zit vijf minuten later al achter een bol dampende soep. Die soep was goed, maar wat er volgde was nog beter. De stoemp was perfect. De chipolata was erg lekker (moet van een goeie beenhouwer komen). Maar in de details zat hier de perfectie: een potteke vleesnat om in die stoemp een putteke te maken... Hebt ge graag wat mosterd, mijnheer ? Is het lekker ? In mijn rug een knetterende haardvuur, voor mij comfort food en een schoon madam. Nog iets misschien ?

Ik heb me nog niet vaak zo goed gevoeld na een maaltijd. Vlaams eten, aangeboden door een dame van italiaanse afkomst en bereid door een dame van Noord-Afrikaanse afkomst. Ik keek in de spiegel van de toekomst en het resultaat beviel me. De liefde van de Belg gaat door de maag...

Ik betaalde 19,3 euro alles in, met 12 euro voor de dagschotel. Eetcafé De Tien Gheboden, Wollemarkt, Mechelen, is een aanrader van jewelste. Laaf uw droeve ziel aan keuken en omgeving en kom herboren buiten ! De Wollemarkt ligt in het centrum van Mechelen, bvlakbij de Markt en aan de andere kant van de St Rombouts.

 

Commentaren

slechtste eet-ervaring ooit! Tot en met vandaag was ik weg van dit restaurant onder de Mechelse Sint Romboutstoren, maar na vandaag zien ze mij daar nooit terug. Om het even kort op te sommen:
- voor- en hoofdgerecht besteld na 15 minuten wachten
- 2 uur moeten wachten op het eerste gerecht, voorgerecht waren ze vergeten, dus gelijk hoofdgerecht gekregen. Eigenaar kwam ons doodleuk zeggen dat het gerecht bij andere mensen terecht was gekomen. Niets aan te doen. (???)
- hoofdgerecht was koud, pepersaus was niet te eten, pepersaus op het ene bord moest ook door de andere peper-saus eters gegeten worden
- pasta met zalm was veel te zout
- op laatste rondje mochten we 30 minuten wachten
- eigenaar was onbeleefd en respectloos, en trok zich niets aan van het feit dat hij een ongelofelijke slechte service boodt

Ik ben zeer zwaar teleurgesteld, wat begon als een tof avondje uit met 5 vrienden, eindigde met een lege/pijnlijke maag en zeer slecht gevoel

Ik kan eerlijk zeggen dat dit voor mij momenteel het slechtste restaurant ooit is!

Gepost door: Kenneth Smets | 24-05-10

rechtzetting Ik(de eigenaar!) herinner me als de dag van gisteren deze tafel nog. Juist is juist wat betreft de kritiek van het compleet in de mist gaan van deze tafel en geloof mij dat hier ook nog een hartig woordje over gevallen is na de service waarvoor nogmaals mijn excuses,maar wat vreemd vind is na dat ik mij persoonlijk komen verontschuldigen ben(sommige eigenaars verstoppen hun dan liever) en u een drankje heb aangeboden van het huis(wat natuurlijk niet alles goedmaakt)u mij onbeleefd en respectloos noemt,want na u vertrek waar ik mij nogmaals verontschuldigde zat ik met een zeer slecht gevoel en dit omdat wij proberen om elke dag opnieuw en met volle overtuiging beter te doen dan de dag ervoor(waar we bij jullie die dag niet ingeslaagd zijn) wij zullen onze lessen hier uit trekken en elke dag opnieuw proberen het beste naar boven te halen

Gepost door: dominique | 06-06-10

Wat een vreemde eet-ervaring die Kenneth heeft meegemaakt. Als regelmatige bezoeker van De Thien Gheboden kan ik mij totaal niet vinden in de beschrijving zoals hij die geeft, noch van het eten, noch van de bediening/entourage, dus voel ik mij geroepen het op te nemen voor deze wi nkel. Het is 1 ding om publiekelijk een zaak aan de schandpaal te nagelen omdat je een keer een slechte ervaring hebt gehad, maar het gaat te ver om dan maar meteen te stellen – ook al doet hij dit op persoonlijke titel – dat dit voor hem ‘ momenteel het slechtste restaurant ooit is. In alle jaren dat ik de Thien Gheboden frequenteer, heb ik niet alleen altijd zeer lekker gegeten, maar ook de grote betrokkenheid en vriendelijkheid van eigenaar en personeel naar hun klienteel toe mogen ervaren. Verder vind ik eigenlijk de opsomming die Kenneth geeft zo komisch dat ik het niet kan laten deze toch even item na item af te lopen:

Voor- en hoofdgerecht besteld na 15 minuten wachten: Kenneth zet al vanaf het begin zeer zwaar aan. Ik geef toe, 15 minuten is onmenselijk lang, amper genoeg om je aperitief leeg te drinken.

“2 uur moeten wachten op eerste gerecht”: Na een half uurtje of zo ga je dan toch even vragen of De Zalm al gevangen is en/of de peperkorrels al geplukt zijn…..

“Eigenaar komt ons doodleuk zeggen dat….” Tja, wat moet ie anders zeggen, dat de kat het heeft opgegeten..?

Bij de pepersaus raak ik enigszins in verwarring, want a) die is niet te eten en toch… b)de pepersaus op het ene bord moet worden opgegeten door de andere peper-saus eters( sic). Mooie term , een variant op van Gogh’s “De aardappeleters”… Waarom eigenlijk? Werden jullie met een pistool tegen het hoofd gedwongen door die doodleuke, respectloze eigenaar alle pepersaus op te eten van dat ene bord? Abu Graib is er niets bij. Onmenselijk.Wreed. Werk aan de winkel voor Amnesty International. .. Kenneth toch… als je je gerechten opgediend krijgt en het smaakt niet dan stuur je het toch terug naar de keuken , maar je gaat dan toch niet met zijn vijven de pepersaus van 1 bord opeten..? Ik zie het plaatje al voor mij….

Uit de opsomming die Kenneth geeft spreekt een zeer weifelende houding. Ik durf te wedden dat de beste man de gehele avond gewoon niets gezegd heeft en pas daarna boordevol ammunitie het internet is opgegaan om eens goed in het wilde weg te gaan schieten, hetgeen de meeste mensen heden ten dage helaas doen.

Komaan Kenneth: Gouden regel die al op de kleuterschool wordt aangeleerd: Kritiek geef je onder vier ogen, complimentjes en plein publique, niet andersom… Het is een beetje flauw je rancune op deze wijze te gaan ventileren…

Gepost door: Herbert Schlama | 07-06-10

Ik kom dikwijls in De thien en dat is het cijfer wat ik ze na al die tijd dat ik er kom nog steeds geef: Een dikke Thien! Voor het eten, de heerlijke cocktails en de gastvrije, spontane sfeer. Ik herken het beeld wat deze Kenneth schetst van de eigenaar en de bediening helemaal niet. Iedereen is daar altijd heel vriendelijk, en zoals de eerste schrijver al stelde is het goed eten en drinken daar en zet de ASSYRISCHE dame in de keuken elke dag weer een prestatie van wereldformaat neer... Dus mensen , stop met klagen en zagen, wees dankbaar voor uw eten en de zorg die daaraan besteed is en eet uw bordje leeg...Sorry, maar das mijn bescheiden mening. Dank U.

Gepost door: Alicia Lourdes | 07-06-10

Nota voor meneer Kenneth. Kritiek is goed, maar de manier waarop u het brengt is al niet erg geloofwaardig of opbouwend en volgens mij kan u enkel in één van de volgende categoriën thuishoren: u gaat nooit op restaurant gaat omdat u het zelf allemaal veel beter kan (nodigt u mij eens uit?), u gaat enkel in sterrestaurants waar een lunch vanaf 100 euro wordt geserveerd. Ga elders zeiken. Ik ben klant vanaf de eerste dag en dat blijft zo.

Gepost door: Edwin | 15-12-10

Wij zijn er nog maar één keer geweest, maar die ervaring was zo fantastisch dat we er vanavond weer naartoe gaan. Lekkere en pretentieloze keuken en vlotte, aangename bediening.

Gepost door: pascal | 02-02-11

Ik wil ook zeker de slechte kritiek die jammer genoeg eerst staat ontkrachten! Wij zijn gisteren voor de eerset maal hier komen eten en zal zeker niet de laatste keer zijn! Op mijn werk was ik zo aan het stoefen over de bediening, eten, gezelligheid!
Het jammere is enkel dat ik geen site vind om mooie foto's te laten zien!! Al de rest is een dikke 10!!

Gepost door: Monica | 14-04-11

Uit Nederland : Wij zijn al een paar keer speciaal naar dit restaurant gekomen omwillen van de uitstekende maaltijden en zeer vriendelijke bediening. Biefstuk waar wij hier in Nederland alleen maar van kunnen dromen ! De sausen en mayonaise zijn meesterstukjes vergeleken met deze (@%&$) in ons land. ( In sommige restaurants betaal ik 0. 30 € voor een vingerdopje nou ja mayonaise..).
Hoop zo spoedig mogelijk nog eens een hoteltje te kunnen boeken in Mechelen, zodat wij weer volop kunnen genieten van de Thien Geboden - maaltijden. En niet te vergeten de excelente wijze waarop de Gouden Carolus wordt geschonken.
Petje af ! Ga zo door en tot ziens !
Hugo & Ina Rombout uit Steenbergen

Gepost door: Hugo en Ina | 12-05-11

Uit Nederland : Wij zijn al een paar keer speciaal naar dit restaurant gekomen omwillen van de uitstekende maaltijden en zeer vriendelijke bediening. Biefstuk waar wij hier in Nederland alleen maar van kunnen dromen ! De sausen en mayonaise zijn meesterstukjes vergeleken met deze (@%&$) in ons land. ( In sommige restaurants betaal ik 0. 30 € voor een vingerdopje nou ja mayonaise..).
Hoop zo spoedig mogelijk nog eens een hoteltje te kunnen boeken in Mechelen, zodat wij weer volop kunnen genieten van de Thien Geboden - maaltijden. En niet te vergeten de excelente wijze waarop de Gouden Carolus wordt geschonken.
Petje af ! Ga zo door en tot ziens !
Hugo & Ina Rombout uit Steenbergen

Gepost door: Hugo en Ina | 12-05-11

Wij hebben reeds enkele malen in de Thien Geboden gaan eten en telkens valt het ons bijzonder goed mee! Laatste keer was met de eerste zonne stralen, vol terras en inderdaad de 'service' liep een beetje uit de hand maar door de vakkundigheid en zeker de vriendelijkheid van al het personeel heeft ons dit echt niet gestoord.
Zij hebben zich verschillende malen verontschuldigd dat we iets langer moesten wachten tussen ons voorgerecht en hoofdgerecht maar dit was niet langer dan 1 uurtje en dit vindt ik toch niet zo lang.
Genieten van alles is hier echt op zijn plaats, zéér lekker eten, zéér gezellige omgeving en vooral de vriendelijkheid van het personeel en de patrons heeft ons hart gestolen.
Tot een volgend eetfestijn.

Misschien één klein minpuntje, je kan nergens foto's vinden van jullie, niet van binnen en zeker niet van het gezellig terras, maar misschien is dit beter zo dan hebben we zeker altijd plaats.
Bedankt

Gepost door: Ronny en Anka | 18-05-11

Veel te lang moeten wachten op drank, voorgerecht, hoofdgerecht. Hebben er 2 uur gezetten. Tot 2 maal gevraagd waar eten, drank zat. Veel te lang wachten voor een eenvoudige taverne keuken. Dit was geen leuke ervaring, wij komen er nooit meer.

Gepost door: JOS B | 06-06-11

Personnellement, je pense que vous pourriez peut-être montrer votre classe sur la façon de faire un blog superbe. 

Gepost door: Lunettes Versace | 07-06-11

Dankzij een arrangement van Hotel Vé in 'de Thien Geboden' getafeld waar we genoten hebben van een heerlijke maaltijd!We werden héél hartelijk verwelkomd door het personeel en vriendelijk bediend door Lena!Zo konden we op tijd het beiaardconcert van Marc Van Bets beluisteren vanop de luisterplaats aan het CC, met deskundige commentaar door diens dochter.Ondanks het kwakkelweer een zalige avond in de lievelingsstad van mijn echtgenoot Kristiaan Van Ingelgem!Hilde

Gepost door: Hilde Van Driessche | 28-07-11

Gisteren naar dit eetcafe geweest , we zijn hartelijk ontvangen, hebben een heel lekkere huiswijn gedronken, hebben heerlijk gegeten, aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht : alles tot in de puntjes verzorgd, voor een heel democratische goeie prijs.
Restaurantje waar eten opgediend werd zoals in een sterrenrestaurant. Bedankt .
Wij komen zeker nog terug.

Luk

Gepost door: luk demuynck | 16-03-12

de patrones maakt alles goed !

Gepost door: stef | 18-12-12

alles good met ye ik will graag photos van het resto zien grotjes van portugal me fai vedere quelo resto con gli fotos grazie mille auguri à titti CIAO

Gepost door: tony | 27-09-13

De commentaren zijn gesloten.